Bello: Het bijzondere Noorse huis

Ontmoet onze nieuwste vakantiehuis: Bello

Bello, waar buitengebied en binnenstad elkaar ontmoet. Deze vakantiewoning is een voormalig gastenverblijf van familie van Marle. Prachtig gelegen op Landgoed het Schol. Met een park voor de deur en een bos als achtertuin kun je hier volop genieten van natuurschoon. De IJssel ligt op steenworp afstand én met slechts 10 minuten fietsen ben je in hartje Deventer. Een heerlijke locatie om te vertoeven als je van rust en natuur houdt, maar ook dichtbij een mooie Hanzestad wilt overnachten.

Het verhaal van Bello

Voor het ontstaan van Bello duiken we terug in de tijd naar 1900. Landgoed het Schol was destijds eigendom van de oud-burgermeester van Deventer: Van Marle. (Burgermeester van 1865 tot 1882)

Het was in zijn opdracht dat het Noorse huis gedemonteerd werd in Noorwegen, om vervolgens een tweede leven te beginnen op Nederlandse bodem. Maar waarom werd dit huis speciaal daar het Wilpse landgoed Het Schol gehaald? Dat vond zijn oorsprong in het feit dat Van Marle’s zoon Carel Ernest van Marle gezondheidsproblemen had. Hem werd daarom geadviseerd om in de buitenlucht te wonen. Het landgoed was groot en de plek waar Bello staat bood de oplossing. Echter, lang genieten van deze Noorse woning kon Carel niet. Welgeteld vier jaar na intrekking in Bello, overleed hij in december 1905.

Van vroeger tot nu

Het Noorse huis heeft er niet altijd al zo uitgezien. Toen Carel Ernest van Marle zijn intrek nam, was Bello de helft van hoe het huis er nu uit ziet. De linker helft om precies te zijn. Na zijn overlijden besloot zijn vrouw Bertha Cost Budde het huis in te richten als permanente woning. Direct zorgde zij ervoor dat het woonhuis in spiegelbeeld werd vergroot. De twee aparte delen werden vervolgens met elkaar verbonden door het middenstuk met een veranda en balkon. Mevrouw Cost Budde heeft in Bello gewoond tot haar overlijden in de jaren vijftig van de twintigste eeuw.

Landgoed én rijksmonument

Landgoed Het Schol én het Rijksmonument dat het Noorse huis (Bello) betreft, zijn sinds 1996 eigendom van Stichting IJssellandschap. Tot 2019 woonde meneer en mevrouw Bello in dit mooie huis. Om het bijzondere verhaal van het huis te laten leven en bloeien, besloten wij samen met Stichting IJssellandschap eer te doen aan familie Bello. Die 47 jaar lang in dit mooie Noorse huis woonde.

Overnachten in Bello is meer dan ontwaken op een bijzondere plek. Het is een vakantiehuis waar historie en design elkaar ontmoeten. Waar verhalen uit het verleden nog leven. Waar natuur, cultuur, buitengebied en binnenstad elkaar ontmoet. Stap binnen in een indrukwekkend rijksmonument omgeven door een eeuwenoud landgoedbos.

 

Wil jij bijzonder overnachten in Bello? Kijk dan hier naar de beschikbare data!